Biografie

audio - visuele - media

Biografie

Biografie

Wiebe Krist presenteert vanaf 1968. Het begon in jeugdcentrum de Iepen Doar in Gorredijk, daarna vanaf 1971 voor ziekenomroep Bertilla, Drachten en vanaf 1986 voor Oskar RTV, Joure. Werd als Disc Jockey in 1972 ontdekt in de Luda Bar in Sneek en ging zaterdag en zondags draaien in de eerste discotheek van Koudum, de Alde Waeg. Na dancing Tobergh in Burgum stond hij anderhalf jaar later achter de draaitafels van Bar Dancing Discotheek Double Barrel in Gorredijk. Op de 5 werkdagen vond men hem bijna 10 jaar lang achter de balie van Kingma’s Bank (later ABN/Amro) in Gorredijk en in het weekend als disc-jockey. In 1977 vroeg DJ Frans van der Drift van Intershow hem om te komen draaien bij de Veronica Drive In Show. In 1979 haalde Wiebe de horecapapieren en nam met zijn vrouw Anneke Double Barrel over.

De familie Krist ging naar Sint Nicolaasga en begon Cafe Dancing de Bruine Pater. Daar werden ook de eerste leader en TV spots voor Oskar TV ingesproken op verzoek van Rob van der Wal. Wiebe werd uitgenodigd om er een radioprogramma te komen doen en de eerste uitzending vanuit een tentoonstellingscomplex op de Sinnebuorren in Joure vond plaats op 24 april 1986. Wiebe ontwikkelde zich door en deed radio, televisie en redactiewerk.
Hij werd allround RTV maker, stond voor en achter de camera, deed tv-regie, schreef teksten, bedacht programma’s, monteerde meer dan 2000 uren televisie en nam met regelmaat de voorzittershamer bij vergaderingen.
Kroon op het TVwerk was de 1e prijs, op het OLon TV Festival, in de categorie drama, voor de 7-delige dramaserie Frjemd die hij samen met Steven de Jong maakte. Van 1994-1997 was Wiebe hoofdredacteur en bestierde de dagelijkse gang van zaken bij Oskar RTV. Eind 2007 kwam na 21 jaren en 9 maanden een eind aan het vrijwilligerswerk bij de lokale omroep. Wiebe inspireerde vele vrijwilligers waarvan een aantal de weg vond als professioneel cameraman, radiopresentator en filmmaker.
In 1997 deed Wiebe drie pogingen om het Veronica schip, de Norderney, te exploiteren maar de gemeenten (in Friesland) weigerden om diverse redenen.

Na Oskar presenteerde Wiebe jarenlang bij Nationaal FM in Burgum dat later Holland FM ging heten en naar Leeuwarden verhuisde.

Tegenwoordig is Wiebe elke werkdag te horen op Frysk FM en stand-by als invaller bij RADIONL. Het Frysk FM Muziek Matinee is te volgen via de ether frequenties 97.3 vanuit Heerenveen en de 101.8 vanuit Leeuwarden, via DAB + kanaal 9 D en online op Frysk.fm. Natuurlijk ook te volgen op de social media. Volg ook vooral Wiebe’s face book site!  Frysk FM is bijzonder populair door de muziekkeuze. Half om half Frysk/Classics. Het bijzondere is de woensdagmorgen van 10-11 uur wanneer Friese artiesten de studio bezoeken. Altijd gezellig, hilarisch, nieuwsgierig en onthullend.

Trivia

Veel mensen zullen hem ook kennen van de Friese Ballonfeesten in Joure. Hij is vanaf het begin(1986) de stem (speaker) van deze unieke gebeurtenis en zat ook in het bestuur. Zijn stem wordt ook veel gebruikt voor commercials, voice-overs, documentaires en bedrijfsfilms.
In de Veronica drive in show periode (eind jaren 70) draaide hij regelmatig samen met Frans van der Drift, Jeroen Soer, Jaap Poort, Marcel Swartjes, Bart van Leeuwen, Ad Bouman, Lex Harding, Peter van Doorn, Jos Bakker, Martin Anders en in zijn 2e periode (eind jaren 80) met de TOP 40 drive-in show met o.a. Chiel van Praag, John McClusky, Carolien Tensen, Jan de Hoop, Erik de Zwart en DJ Sven.
Tijdens zijn horecaperiode exploiteerde Wiebe een aantal drive-in shows die door heel Nederland de meest gerenommeerde zaken aandeden, waarvoor hij een aantal dj’s selecteerde zoals Ewalt van Liempt, Joep van Mourik, Michel Terpstra, Sieds Wijnalda en Harry Altenburg.